En trigger er startknappen, som starter din automatiseringsmagi - dine flows. Lær hvad de er, og hvordan de kan se ud.

26.5.20

En ‘trigger’ indenfor automatiseringens verden, er en helt bestemt type handling. Triggeren er dog ikke bare en hvilken som helst handling (det der kaldes en ‘action’), men er kendetegnet ved, at den er igangsætteren af et forløb (et ‘flow’).

Så en trigger er med andre ord den første dominobrik i en række af dominobrikker, som vælter. Mens alle de andre dominobrikker, der efterfølgende falder, kaldes actions.

Magien ved automatisering ligger dermed i samlingen af actions, der følger en trigger. Et sådant automatiserings-forløb med en trigger og flere actions, kaldes for et flow.

Så du styrer altså din automatisering ved hjælp af ‘triggers’. Af dem findes der grundlæggende to forskellige slags: Den passive og den aktive trigger.

Magien opstår ved, at der i dit flow er indbygget en lang række handlinger, som bliver sat i gang, uden du behøver at røre en finger, og dermed bruge tid og kræfter på at vælte alle dominobrikkerne én efter én.

Eksempel på en trigger i et automatiseret flow

På billedet nedenfor kan du se et eksempel på et automatiseringsforløb. Triggeren i dette tilfælde selve registreringen af en ny kunde. Herefter sættes der gang i et automatiseret flow, men selve triggeren er altså det, der sætter resten af forløbet i gang.

Hvad er en trigger?

Triggers kan være passive (og skal startes af dig)


Når en trigger er passiv, er det dig, altså din aktive handling, der starter den efterfølgende samling af handlinger. Når vi kalder den passiv, er det fordi den ikke bare sætter i gang, uden du er inde over. Der skal altså et menneske til, før den starter. Dominobrikkerne går med andre ord ikke bare i gang med at vælte af sig selv: Du skal vælte den første brik med din finger!

Vi bruger passive triggers, når et flow skal kunne startes på det helt rigtige tidspunkt. Og indenfor automatisering er der mange tidspunkter, der IKKE er rigtige. Du har muligvis selv oplevet at modtage en ‘forkert’ automatiseret mail, som det ikke var meningen du skulle have, fordi den ikke passede til den særlige situation. Den mail er et resultat af et automatiseret flow, der muligvis skulle have haft en passiv trigger i stedet for en aktiv trigger (se nedenfor).

TIP: En passiv trigger kan være alt lige fra en formular, som du udfylder i Typeform til en checkboks, som du vinger af i Airtable eller Google Docs.

Triggers kan også være aktive (og starter selv)

Når en trigger ikke er passiv, så er den aktiv, og her skal du være vågen! For når du bruger en aktiv trigger, så vælter dominobrikkerne ‘af sig selv’! Intet starter naturligvis 'af sig selv', men er et resultat af andre handlinger, og her skal du have tungen lige i munden, fordi du er ude i flere led.

En aktiv trigger sætter automatisk gang i et nyt automatiseringsflow, som er igangsat af et foregående flow. På den måde bliver den sidste action i det foregående flow til triggeren i det næste flow. Du behøver med andre ord ikke aktivt at starte flowet. For det er nemlig ‘tændt’, og kan starte lige så snart det bliver sat i gang, uden din indblanding.

Flowet med en aktiv trigger sætter i gang, ikke fordi du valgte at vælte den første dominobrik, men fordi du (eller en anden) trillede en kugle, der efterfølgende væltede den første dominobrik. Havde denne første dominobrik (trigger) været passiv, ville kuglen ikke have kunne vælte dominobrikken.

En liste med 10 almindelige triggers, du kan blive inspireret af

Du skal da lige have en killer-liste at starte ud med, når du skal finde en trigger, som du kan bruge til at starte dit automatiserede flow.
Den liste får du her:

  1. En formular udfyldes i Typeform
  2. En formular udfyldes i Google Analyse
  3. En mail modtages i en indbakke i Gmail for Business
  4. Et trellokort flyttes i Trello
  5. En opgave checkes af i Trello
  6. En checkbox vinges af i Airtable
  7. En checkbox vinges af i Google Docs
  8. En knap trykkes på på en hjemmeside i Webflow
  9. En ny linje indsættes i Google Sheet
  10. En ny begivenhed oprettes i en kalender
TIP: Du kan se de forskellige former for triggers, som hvert program har, på Zapiers hjemmeside under de enkelte stykker software. Se fx programmet ‘todoist’ og de tre mulige triggere, der er i programmet, nederst på Zapiers hjemmeside her.

100 opgaver du kan automatisere

Få hele listen fyldt med ideer til alt det, du kan automatisere: inden for salg, kundekontakt, rutineopgaver og meget mere.
Få listen
Verden bygges allerede af ikke IT-udviklere.
Vil du med på vognen?
Det er nemt at komme i gang. Vi lærer dig værktøjerne og tricksene, hvis du vil udvikle en smart business med masser af automatisering ✌️
Lær automatisering