Instituttet præsenterer

Hvad kan du automatisere?

Yes, du og jeg har et ønske om, at vi kan få tid til det vigtigste i vores dagligdag og i vores virksomhed. Automatiseringen er helt nødvendig, hvis vi skal have tid til at bruge vores hoveder.

Hvad kan vi faktisk automatisere? Lad os kigge godt og grundigt på spørgsmålet.

Lad os starte med det allevigtigste - nemlig hvad du 'skal' automatisere, for at passe godt på dig selv, øge produktiviteten i virksomheden, få bedre kunder og bedre indtjening:

Hvad skal du 
automatisere?

Den første tanke kunne være, at vi skulle starte med at automatisere opgaver, der sparer os meget tid, giver penge i kassen og glade kunder. Men det er faktisk ikke den bedste måde at vurdere, hvad du bør automatisere. Jeg vil have dig til at tænke på en anden måde.

Hvad er automatisering egentligt?

Hvis man skal sige det super kort, er automatisering struktur! Det handler om at strukturere, ordne og ensrette sine handlinger, når en bestemt situationer indtræffer. Tricket er at vide, hvilke opgaver vi kan, bør og ikke bør automatisere.

4 typer af opgaver

The Cynefin Framework (Dave Snowden) er en fantastisk hjælp til at identificere hvor nemt en bestemt opgaves løsning i virkeligheden er. Tænkt det sådan her: Hvis en opgaves løsning er 'simpel', ligger det til højrebenet at automatisere den. Hvis den er 'kompliceret', kan den med struktur og beslutninger, gøres simpel og klar til automatisering.

Opgavetype 1: Automatiser simple opgaver

Hvad er simple opgaver? Det kunne være opgaver, hvor du får en ny kunde, hvor du skal betale en faktura, hvor du skal udarbejde en ny kontrakt til en ny medarbejder eller levere en standardopgave m.m. Hvordan automatiserer du simple opgaver? Humlen er, at få et overblik (tegn) over opgaven og bygge den mest simple udgave, som du kan komme i tanke om.

Opgavetype 2: Automatiser komplicerede opgaver

Få først et overblik over opgavens grundproblem: Hvad vil du opnå? Hvad vil du undgå sker? Hvilken erfaring har du med opgaven? Hvad har virket godt og hvad har virket mindre godt? Hvilke dele af opgaven kan rimelig nemt struktureres og automatiseres? Hvilke dele kræver menneskelig indblanding og beslutningskraft? Tricket er, at gøre opgaven 'semi-automatiseret' og at strukturere processen til trods for dens kompliserede natur.

Opgavetype 3: Automatiser komplekse opgaver

Hvad er komplekse opgaver? Det er opgaver, hvor vi ikke kan vide, hvad der vil ske og hvilken løsning, som vil være den rigtige. Vi bliver nødt til bare at teste og være fleksible. Eksempler kunne være forhandlinger, skræddersyede opgavebeskrivelser, innovation, motivation af medarbejdere og kreativitet.

Opgavetype 4: Automatiser aldrig kaotiske opgaver

Kaotiske opgaver kan som udgangspunkt ikke automatiseres. Det er opgaver, hvor vi slet ikke kan pege på en mulig løsning. Det kan både skyldes at vi ikke kan overskue opgavens grundproblem, de mulige løsninger eller sandsynligvis nogensinde vil kunne sætte en struktur på formel.

Opsummering: Hvad kan du automatisere?

Lad os hurtigt gå igennem kursets hovedpointer og få et overblik. Hvad vil du selv starte med at automatisere? Hvilke opgaver kan ikke umiddelbart struktureres, men hvor du alligvel kan se, at med lidt arbejde, kan de gøres klar til at blive drevet langt mere effektivt?

Næste skridt

Godt gået! Du har nu fået et super vigtigt fundament for at forstå, hvilke opgaver du bør tage fat på først. Jeg har lige brug for dine egne øjne og ører, når det handler om, hvilke opgaver du helt præcis bør automatisere nu.

Det handler selvfølgelig meget om, hvordan din dagligdag ser ud.

Jeg anbefaler dig derfor, at lave denne øvelse med det samme:

  1. Lav en liste med dine vigtigste opgaver, som ofte er på din to-do liste
  2. Kategoriser dem og placér dem under én af de 4 opgavetyper: Simpel opgave, kompliceret opgave, kompleks opgave eller katotisk opgave
  3. Kig på din kategorisering af dine opgaver: Hvad kendetegner dine opgaver? Er der mange simple opgaver? Er der mange kaotiske opgaver? Ideen er, at du får et overblik over, hvor let det er for dig umiddelbart, at komme i gang med automatiseringen.
  4. Nu kommer den sværeste øvelse: Hvilke opgaver (som du fx har placeret i kategorierne 'komplicerede opgaver' og 'komplekse opgaver'), kan du med lidt prioritering og tilpasning gøre klar til automatisering? Hint: Vi har faktisk et kursus, som hjælper dig helt præcis med dette (og det er tit her, hvor der er allermest at hente med automatisering).
  5. Hvis du har placeret nogle opgaver under 'simple opgaver', bør du helt sikkert starte der. Få hjælp til at komme i gang.
  6. Gå derefter til 'komplicerede opgaver' osv.

Vi vil hjertens gerne hjælpe dig endnu mere videre. Klik videre og find meget mere hjælp og guides.

Rigtig god fornøjelse!

Dagskursus

Automatisering: Grundkursus

Ville du ønske, at du havde mere tid til gode dialoger, møder og lukkede ordrer? Automatiser det kedelige arbejde og få tid til det, der giver øget bundlinje.
Gå til kursus
Dagskursus

Automatisering: Komplicerede opgaver

Som vidensarbejde er din tid det allervigtigste, du har. Få langt flere timer og bevar overblikket ved at lade din computer gøre noget af arbejdet.
Gå til kursus

Automatiseringens værktøjskasse

Kickstart din læring om automatisering og få fundamentet på plads: Mød automatiseringens grunddele.
Læs mere
Lær endnu mere om automatisering
Det er nemt at komme i gang. Vi lærer dig værktøjerne og tricksene, hvis du vil udvikle en smart business med masser af automatisering ✌️
Lær mere nu